Plateau van Crapoel

Het Plateau van Crapoel of Plateau van Eperheide is een plateau in de Belgische provincie Limburg en Luik. deze gemeentes zijn onderdeel van het Heuvelland in Nederlands Zuid-Limburg (gemeente Gulpen-Wittem). Het is ontstaan door de erosie van omliggende rivieren en beken. Het gebied is een golvende laagvlakte dat langzaam afloopt richting het noorden. Het strekt zich in Nederland uit van de Gulperberg in het noorden, Heijenrath in het zuidwesten, Eperheide in het zuidoosten en Schweiberg in het oosten.

Andere plaatsen op het plateau zijn Kosberg, Landsrade en Crapoel. De gemiddelde hoogte is ongeveer 200 meter boven het NAP.

Het plateau wordt aan de westzijde begrensd door het Gulpdal en aan de oostzijde door het Geuldal. In het zuiden vervolgt het plateau zich over de grens in België en loopt het door om even ten noorden van de plaats Homburg te eindigen. Ten zuiden van het uiteinde van die heuvelrug ligt de vrijstaande Schaesberg.

Aan de andere kant van de Gulp ligt het Plateau van Margraten en aan de overkant van de Geul het Plateau van Vijlen. Op de hellingen liggen hellingbossen, waaronder het Roebelsbosch, Groote Bosch, Wagelerbosch, Dunnenbosch, Schweiberger Bosch, Kruisbos, De Molt, het Onderste Bosch, het Bovenste Bosch en het Beusdalbos. Onder het Beusdalbos gaat de Tunnel door van Remersdaal.

In de 19e eeuw werd dit gefaseerd gekapt waarbij het Groote Bosch hiervan nog is als enige is overgebleven.