Plateau van Bocholtz

Het Plateau van Bocholtz is een plateau in het Heuvelland in Zuid-Limburg dat ontstaan is door de erosie van omliggende rivieren en beekjes. Het gebied is een golvende vlakte dat langzaam afloopt richting het westen.

Het strekt zich uit van de Kruisberg tussen Wahlwiller en Eys in het zuidwesten tot Bocholtz in het oosten.

Buurtschappen op het plateau zijn Baneheide, Bocholtzer heide, Vlengendaal, Zandberg en Broek. Aan de zuidzijde wordt het plateau begrensd door het dal van de Selzerbeek en aan de noordwestzijde door het dal van de Eyserbeek.

In het noorden gaat het plateau over in het Plateau van Ubachsberg en in het westen in zuidwesten loopt het plateau verder door naar Duitsland. In Duitsland ligt ook de plaats Orsbach op het plateau gesitueerd en is de Schneeberg onderdeel van dit plateau in ons buurland duitsland. Aan de overzijde van het dal van de Selzerbeek ligt het Plateau van Vijlen. Verder naar het noorden gaat het Plateau van Ubachsberg over in het Plateau van Spekholzerheide.

Op helling ligt er hellingbos, het Kolmonderbosch. Een ander bos op het plateau is het Platte Bosch. Verder ligt er op de zuidhelling Abdij Sint-Benedictusberg.